Το εξώφυλλο είναι απο τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς πριν αγοράσει έναν δίσκο. Απο το artwork μπορείς να διακρίνεις το ύφος της μουσικής και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης, είτε σαρκαστικά, είτε ειρωνικά, είτε προκλητικά. Στην πουριτανική κοινωνία της δεκαετίας του '60 η λογοκρισία βασίλευε και έτσι έγινε η αρχή για την απαγόρευση εξώφυλλων που η κοινωνία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να δεχθεί. Η λογοκρισία συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες και έτσι πλέον μια απο τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν πλέον να χρησιμοποιούν αρκετά συγκροτήματα για να δημιουργήσουν συζήτηση γύρω απο ένα νέο τους album είναι και η χρήση προκλητικών εξώφυλλων ως διαφημιστικό μέσο προώθησης της δουλειάς τους.




Δείτε το πρώτο μέρος ΕΔΩ.



Guns’n’Roses - "Appetite For Destruction" (1987)


Το  εξώφυλλο των Guns’n’Roses για το ντεμπούτο δίσκο τους "Appetite For Destruction", που απεικονίζει μια γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού ενός ρομποτικού βιαστή ο οποίος ετοιμάζεται να τιμωρηθεί απο έναν μεταλλικό εκδικητή. Πολλά δισκοπωλεία θεώρησαν βίαιο το εξώφυλλο και αρνήθηκαν να το πουλήσουν κι έτσι το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε με έναν μεγάλο σταυρό πάνω στον οποίο υπάρχουν τα κρανία των πέντε μελών του συγκροτήματος (σχεδιασμένο απο τον Billy White Jr. αρχικά ως σχέδιο για tatto)


Great White - "Hooked" (1991)


Η γυμνή φωτογραφία της κοπέλας που είναι σκαρφαλωμένη σε μια μεγάλη άγκυρα στο εξώφυλλο των Great White, "Hooked"  θα αντικατασταθεί με αυτό που απεικονίζει την ίδια κοπέλα με την θάλασσα να καλύπτει το σώμα της.


The Mamas and the Papas – "If You Can Believe Your Eyes And Ears" (1966)


Στο εξώφυλλο των The Mamas and the Papas  για το "If You Can Believe Your Eyes And Ears" η μπάντα ποζάρει σε μια μπανιέρα στα δεξιά της οποίας υπάρχει μια τουαλέτα. Η φωτογραφία με φόντο την τουαλέτα προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε άσεμνη. Έτσι στα υπόλοιπα αντίτυπα η τουαλέτα εξαφανίστηκε.


Pantera- Far Beyond Driven (1994)


Το εξώφυλλο των Pantera για το "Far Beyond Driven" που δείχνει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι να διεισδύει σε έναν πρωκτό δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και αντικαταστάθηκε με αυτό που το ηλεκτρικό τρυπάνι διαλύσει ένα ανθρώπινο κρανίο σε μορφή ακτινογραφίας.


Poison – "Open Up and Say…Ahh!" (1988)


Το αρχικό εξώφυλλο του "Open Up and Say…Ahh!"  των Poison που απεικονίζεται μια γυναίκα ντυμένη ως κόκκινος δαίμονας με μια τεράστια γλώσσα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε συλλόγους γονέων.  Το συγκρότημα ζήτησε συγγνώμη και άλλαξε το εξώφυλλο του δίσκου έτσι ώστε να είναι ορατά μόνο τα μάτια της γυναίκας.


U2- "Boy" (1980)


U2- Boy (1980)
Το εξώφυλλο των U2 για τον δίσκο "Boy" που δείχνει ένα μικρό αγόρι θεωρήθηκε απο πολλούς ως μήνυμα παιδεραστίας και ομοφυλοφιλίας κι έτσι ο δίσκος επανακυκλοφόρησε με άλλο εξώφυλλο που έχει μια εσκεμμένα παραποιημένη φωτογραφία της μπάντας.


Cannibal Corpse - "Tomb Of The Mutilated" (1992)


Για 'ευνόητους' λόγους χρειάστηκε να αντικατασταθεί το εξώφυλλο των Cannibal Corpse για το "Tomb Of The Mutilated".


Cannibal Corpse - "Gallery Of Suicide" (1998)


Το ίδιο ισχύει και για το έκτο album των Cannibal Corpse,  "Gallery Of Suicide".


Type O Negative -"The Origin Of The Feces" (1992)
Το αρχικό εξώφυλλο του "The Origin Of The Feces" των Type O Negative, έχει ένα κοντινό πλάνο του σφιγκτήρα του πρωκτού του τραγουδιστή και μπασίστα της μπάντας Steele. Δυο χρόνια αργότερα με την επανέκδοση του δίσκου το εξώφυλλο άλλαξε σε μια πρασινόμαυρη εκδοχή του έργου του 1493, ζωγράφου Michael Wolgemut,  με τίτλο 'The Dance of Death' (ο χορός του θανάτου).


Aerosmith - "Nine Lives" (1997)
Το αρχικό εξώφυλλο των Aerosmith για το "Nine Lives" εξόργισε κάποιους ινδουιστές οι οποίοι το θεώρησαν προσβλητικό. Η μπάντα ανέφερε οτι δεν γνώριζε οτι η εικόνα περιέχει ινδουιστικά σύμβολα και άλλαξε το εξώφυλλο.


Slayer - "God Hate Us All" (2001)
 Αρχικά το εξώφυλλο του 8ου album των Slayer "God Hate Us All" απεικόνιζε την Βίβλο με καρφιά σε σχήμα πεντάλφας γεμάτη με αίματα τα οποία σχηματίζουν το όνομα της μπάντας.


Lynyrd Skynyrd - "Street Survivors" (1977)


Αλλαγή εξωφύλλου και για τους Lynyrd Skynyrd στον δίσκο "Street Survivors".  Αυτή την φορά όμως δεν πρόκειται για εσκεμμένη προκλητική προώθηση της μπάντας ή λογοκριμένο εξώφυλλο. Το αρχικό εξώφυλλο απεικόνιζε τα μέλη της μπάντας να περικυκλώνονται απο φωτιά. Τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία συνέβη το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Steve Gaines, η αδελφή του Steve και τραγουδίστρια Cassie Gaines και ο assistant road manager Dean Kilpatrick, βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Προς τιμήν τους, το album επανακυκλοφόρησε με μια πιο διακριτική φωτογραφία, με μαύρο φόντο που συμβολίζει το πένθος.


The Coup - "Party Music" (2001)
Και μιας και αναφερθήκαμε στο 'προφητικό' εξώφυλλο των Lynyrd Skynyrd, ας δούμε την περίπτωση των The Coup. Το εξώφυλλο του τέταρτου δίσκου της alternative hip hop μπάντας "Party Music" σχεδιάστηκε τον Ιούνιο του 2001 και η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για αρχές Σεπτεμβρίου. Στο εξώφυλλο απεικονίζονται οι  Boots Riley και Pam the Funkstress να καταστρέφουν τους δίδυμους πύργους! Στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς έρχεται η πραγματική πτώση των δίδυμων πύργων και ο δίσκος τελικά κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο με διαφορετικό εξώφυλλο.





'Lv'  for bbr


πηγή
bbr webzine & radio  
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: